علائم و درمان بیماری های لوزه در طب سنتی

به گزارش ساعت اینترنت، لوزه ناشی از سردی حلق و گلو است. لوزه ها اندام های بیضی شکل هستند که در پشت گلو قرار دارند. لوزه ها به محافظت از بدن در برابر عفونت های میکروبی یاری می نمایند. داشتن لوزه های متورم باعث افزایش احتمال ابتلا به سرماخوردگی و بعلاوه اذیت شدن فرد در هنگام غذا خوردن می گردد.

علائم و درمان بیماری های لوزه در طب سنتی

طب سنتی درمورد درمان لوزه چه می گوید

بعضی از افراد هستند که از بزرگی لوزه خود رنج می برند. به تورم لوزه ها لوزه سوم می گویند. داشتن لوزه های متورم باعث افزایش احتمال ابتلا به سرماخوردگی و بعلاوه اذیت شدن فرد در هنگام غذا خوردن می گردد. طب سنتی برای درمان آن راه حلی ارائه داده است که در اینجا به آنالیز آن می پردازیم.

لوزه ناشی از سردی حلق و گلو است. برای درمان انجام موارد زیر توصیه می گردد.طول درمان بیش از 120 روز است.

1- اولین و آخرین غذایش عسل باشد.یعنی اینکه یک قاشق غذاخوری صبح ناشتا و یک قاشق غذاخوری شب موقع خواب مصرف گردد.

2- غرغره با آب و نمک دریا روزی دو مرتبه

3- روغن اقتصادی گلو با روغن سیاه دانه هر شب

4-خوراک گرمی ها مخصوصا شبانگاه

لوزه حفره دار چگونه درمان می گردد؟لوزه ها اندام های بیضی شکل هستند که در پشت گلو قرار دارند. لوزه ها به محافظت از بدن در برابر عفونت های میکروبی یاری می نمایند. سوراخ های لوزه ها یا دخمه های لوزه خطر ابتلا به عفونت یا سنگ لوزه را افزایش می دهند.

سوراخ یا دخمه های لوزه بخشی طبیعی از آناتومی فرد است. با این حال، این سوراخ های پشت گلو می توانند باکتری ها را به دام بیندازند و با ذرات غذا، مخاط و سایر بقایا مسدود شوند.

بعضی شرایط و موقعیت هایی که روی حفره های لوزه ها تاثیر می گذارند باعث التهاب، گلودرد و سایر علائم آزار دهنده می شوند. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله درباره آنها و کارهایی که باید انجام دهید بیشتر می آموزید.

حفره های لوزه ها چیست؟

لوزه ها سازه هایی شبیه غده در پشت گلو حاوی سلول هایی به نام لنفوسیت ها هستند که به مبارزه و محافظت از بدن در برابر عفونت یاری می نمایند. لوزه ها با به دام انداختن باکتری ها و ویروس هایی که به وسیله گلو وارد می شوند باعث توقف آنها قبل از رسیدن به سایر قسمت های بدن می شوند.

حفره های موجود در لوزه ها می توانند سیستم ایمنی بدن را از آنچه فرد از دهان خود بلعیده است آگاه سازند، اما لوزه ها به دلیل نقش آنها در مقابله با باکتری ها و ویروس ها در معرض عفونت نیز قرار دارند. اگر لوزه ها متورم شوند در این صورت التهاب، آوار یا تشکیل بافت اسکار به دلیل بیماری دیگر سوراخ ها را مسدود می نماید.

علل

شرایط مختلفی بر سوراخ های لوزه ها تاثیر می گذارد و فرد را در معرض خطر عفونت قرار دهد، از جمله:

ورم لوزه

ورم لوزه هنگام التهاب لوزه ها اتفاق می افتد که به طور معمول به دلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی است. هم بچه ها و هم بزرگسالان به التهاب لوزه مبتلا می شوند هرچند که بیشتر در بچه ها بروز می نماید. یک فرد مبتلا به التهاب لوزه تورم غدد را در گردن خود احساس می نماید. علائم دیگر التهاب لوزه شامل موارد زیر است:

* گلو درد

* درد هنگام بلع

* سردرد

* تب

* حالت تهوع

* استفراغ

* بوی بد دهان

* دل درد

* خستگی

* احساس ناراحتی

* گلودرد

گلودرد، عفونت گلو و لوزه ها به طور معمول در بچه ها رخ می دهد. فرد در اثر تماس با باکتری های استرپتوکوک گروه A دچار گلودرد استرپتوکوکی می گردد.

استرپتوکوک عفونی است و در سرفه و عطسه به وسیله میکروب ها منتقل می گردد، بعلاوه افراد در اثر تماس با زخم های باز پوست فرد آلوده به گلودرد مبتلا می شوند.

علائم استرپتوکوک گلو شامل موارد زیر است:

* گلو دردناک و خراشیده

* درد هنگام بلع

* لوزه های متورم که قرمز رنگ با رگه های چرک است

* تورم غدد لنفاوی گردن

* لکه های قرمز در سقف دهان

* تب

علائم کمتر شایع عبارتند از:

* سردرد

* دل درد

* حالت تهوع

* بثورات

* مونونوکلئوز

بیماری مونونوکلئوز یا مونو باعث التهاب سوراخ های لوزه می گردد. علائم مونو شامل:

* گلو درد

* لوزه های متورم همراه با چرک

* خستگی

* تب

* بثورات

* سردرد

* بدن درد

* تورم غدد لنفاوی گردن، زیر بغل یا هر دو

* کمتر معمول تورم کبد یا طحال است

مونو عفونی است و رایج ترین منبع عفونت در بزرگسالان جوان از جمله نوجوانان و به ویژه دانشجویان است. شایع ترین دلیل بروز مونونوکلئوز عفونی انتقال ویروس اپشتین بار از فردی به فرد دیگر است. با این حال، بعضی از انواع ویروس دیگر نیز باعث بروز آن می شوند. بعد از ابتلای فرد به ویروس اپشتین بار علائم حدود 4 تا 6 هفته طول می کشد.

بهداشت ضعیف دهان و دندان

اگر فردی بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند تجمع باکتری باعث ایجاد عفونت در لوزه ها می گردد. علائم بهداشت ضعیف دهان عبارتند از:

* بوی بد دهان

* پلاک روی دندان ها

* پوشش روی زبان

* سنگ لوزه

سنگ لوزه هنگامی که بقایایی مانند غذا، سلول های مرده یا باکتری ها در حفره های لوزه ها گیر نموده و کلسیم شوند و سنگ های سخت تشکیل دهند ایجاد می گردد. افراد دچار التهاب مزمن در لوزه ها یا افرادی که دوره های تکراری التهاب لوزه ها را تجربه می نمایند در معرض ابتلا به سنگ لوزه ها قرار دارند. بعضی اوقات سنگ های لوزه رشد می نمایند و باعث ایجاد سوراخ در لوزه ها و طولانی شدن عفونت می شوند. علائم سنگ لوزه شامل موارد زیر است:

* گلو درد

* بوی بد دهان

* بقایای سفید قابل مشاهده در پشت گلو

* مشکل در بلعیدن

* درد در گوش

* سرفه مداوم

برای بسیاری از افراد سنگ لوزه هیچ علائمی ندارد و احتیاجی به درمان آن نیست.

سرطان دهان و لوزه

در موارد نادر افراد سوراخ های لوزه ها را به سرطان دهان وصل می نمایند که بر لوزه های فرد تاثیر می گذارد. علائم و نشانه های سرطان دهان عبارتند از:

* زخمی که در پشت دهان ظاهر شده و بهبود نمی یابد

* یک لوزه بزرگتر از دیگری است

* گلودردی که بهبود نمی یابد

* درد دهان و گوش

* درد هنگام بلع

* یک توده در گردن

* مشاهده خون در بزاق

* بوی بد دهان

* درمان

اگرچه پزشک سوراخ های لوزه ها را درمان نمی نماید، اما ضروری است دلیل اصلی بروز هرگونه علائم را برطرف کند. درمان به مشکل اساسی بروز آن بستگی دارد، مانند:

ورم لوزه

فرد مبتلا به ورم لوزه لزوما به درمان احتیاج ندارد زیرا بدن بعضی اوقات به تنهایی با عفونت مقابله می نماید. یک پزشک ممکن است نوشیدن مایعات فراوان، استراحت و مصرف مسکن بدون نسخه را برای به حداقل رساندن ناراحتی توصیه کند.

در صورت تداوم علائم بیش از 3 تا 4 روز یا تشدید آنها فرد باید به پزشک مراجعه کند، بعلاوه ممکن است پزشک در صورت لزوم آزمایش عفونت استرپتوکوکی را انجام داده و آنتی بیوتیک یا سایر داروها را تجویز کند.

گلودرد

در صورت داشتن گلودرد استرپتوکوک باید به پزشک مراجعه کنید. یک پزشک ضمن معاینه گلو با سواب گلو را برای آنالیز باکتری ها آنالیز می نماید. گلودرد برای درمان عفونت به آنتی بیوتیک احتیاج دارد، بنابراین بعدا مسئله ای ایجاد نمی نماید. علاوه بر این، آنتی بیوتیک ها به کاهش علائم و جلوگیری از شیوع عفونت به افراد دیگر یاری می نمایند.

مونونوکلئوز

درمان مونو بسته به شدت آن فرق دارد. اگر اندام های فرد ملتهب شده باشد پزشک درمانی را برای هدف قرار دادن این علائم تجویز می نماید. یک فرد مونو نیز باید:

* با نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات شفاف هیدراته بماند

* مقدار ضروری استراحت کند

* برای کاهش تب و کنترل درد از داروهای بدون نسخه استفاده کند

پزشکان درمان مونو با آنتی بیوتیک های پنی سیلین مانند آمپی سیلین یا آموکسی سیلین را توصیه نمی نمایند. اگر طحال فرد به دلیل مونو بزرگ گردد باید از ورزش های تماسی یا سایر فعالیت های بدنی شدید خودداری کند زیرا انجام ورزش شدید باعث پارگی طحال می گردد.

افراد می توانند اقدامات مربوط به رعایت بهداشت دهان و دندان خود را با استفاده از موارد زیر بهبود بخشند:

* حداقل 2 بار در روز مسواک زدن

* استفاده از نخ دندان هر روز

* نوشیدن مقدار زیادی آب

* استفاده از دهان شویه ضدباکتری

* قطع سیگار

سنگ لوزه

درمان سنگ لوزه به مقدار سنگ ها و علائم آنها بستگی دارد. سنگ های کوچکتر را اغلب می توان با غرغره آب نمک جدا کرد. در صورت عدم موفقیت فرد با صلاحدید پزشک از لیزر یا امواج صوتی برای خارج کردن سنگ ها استفاده می نماید.

اگر سنگ ها بزرگ و برداشتن آنها سخت باشد پزشک گزینه جراحی را توصیه می نماید. بعضی اوقات استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان سنگ های لوزه و عوارض جانبی آنها مفید است به ویژه اگر باعث عفونت شوند.

سرطان دهان و لوزه

درمان سرطان دهان و لوزه به نوع سرطان، مرحله آن در تشخیص و شیوع آن بستگی دارد. درمان شامل جراحی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی یا گاهی بیش از یکی از این موارد باشد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

در حالی که سوراخ های لوزه ها طبیعی است تجمع بقایا یا عفونت باکتریایی یا ویروسی در لوزه ها مسائلی پیرامون سلامتی ایجاد می نماید. برترین راه برای کاهش خطر عوارض ناشی از حفره های لوزه ها رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم استعمال دخانیات و شستن مکرر دست ها است.

چگونه سوراخ های ملتهب در لوزه ها درمان می گردد؟

برای جلوگیری از عفونت لوزه ها چندین کار را می توانید انجام دهید:

* آب نمک غرغره کنید. غرغره آب نمک التهاب و ناراحتی را کاهش می دهد.

* بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. رعایت بهداشت مناسب به جلوگیری از عفونت یاری نموده و از ایجاد سوراخ های اضافی جلوگیری می نماید.

* سیگار را فورا ترک کنید. در صورت استعمال سیگار یا هر نوع محصولات دخانی دیگر در اسرع وقت مصرف آن را ترک کنید.

* از دهانشویه بهره ببرید. دهانشویه به کاهش عفونت ها یاری می نماید.

در صورت عفونی شدن لوزه ها درمان بستگی به دلیل ایجاد عفونت دارد. بعضی از عفونت ها ممکن است به هیچ درمانی احتیاج نداشته باشند مگر اینکه مسائل بیشتری ایجاد نمایند. بعضی از شرایط احتیاج به درمان دارند، از جمله:

* گلودرد استرپتوکوک. این بیماری با آنتی بیوتیک درمان می گردد.

* مونونوکلئوز. در صورت ابتلا به این بیماری باید زیاد استراحت کنید و آب فراوان بنوشید.

* سرطان دهان. پزشکان به طور معمول این بیماری را با ترکیبی از جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی درمان می نمایند.

* سنگ لوزه. سنگ های لوزه را با غرغره های آب نمک می توان جدا کرد. در صورت موثر نبودن این روش خانگی پزشک آنها را با استفاده از لیزر یا امواج از بین می برد.

اگر سوراخ های لوزه ها یا عوارض جانبی آنها - از جمله سنگ لوزه یا عفونت - بیش از حد شایع گردد پزشک ممکن است جراحی برای برداشتن آنها را توصیه کند.

درمان سنگ لوزه با گیاهان دارویی و طب سنتی

غرغره کردن سرکه سیب

سرکه سیب با تغییر مقدار PH گلو به پیشگیری از عفونت و درمان سنگ لوزه یاری می نماید. بعلاوه سرکه سیب موجب از بین رفتن خرده های غذاهای جمع شده در لوزه نیز می گردد.

-مقداری آب گرم را در یک فنجان بریزید.

-یک قاشق غذاخوری سرکه سیب به آن اضافه نموده و مخلوط کنید.

-این ترکیب را در دهان ریخته و تا جایی که ممکن است سعی کنید به دندان ها برخورد نکند.

-سر را به عقب برده و به مدت 5 تا 10 ثانیه غرغره کنید.

-دندان ها را مسواک زده و سپس دهان را با آب بشویید.

-می توانید این کار را بیش از 3 مرتبه در روز انجام دهید.

غرغره کردن با نمک دریا

نمک دریا دارای خواص طبیعی ضد باکتری بوده و برای لوزه ها بسیار مفید است. با استفاده از نمک دریا می توان از سنگ های لوزه رهایی یافت.

-دندان ها را مسواک زده و سپس دهان را با آب تصفیه شده بشویید.

-مقداری آب گرم را در یک فنجان بریزید.

-یک قاشق غذاخوری نمک دریا به آب گرم اضافه کنید و تا زمانی که کاملا در آب حل گردد مخلوط کنید.

-این محلول را تا زمانی که فنجان خالی گردد غرغره نموده و سپس از دهان دور بریزید.

-دوباره دهان را با آب تصفیه شده شست و شو دهید.

-می توانید این کار را هر زمان که مسواک می زنید به منظور پیشگیری از شکل گیری سنگ های لوزه انجام دهید.

روغن نارگیل

روغن نارگیلیک ماده تمیز نماینده دهان بسیار قوی است. روغن نارگیل نه تنها موجب زدودن باکتری و پلاک می گردد بلکه به درمان سنگ لوزه و پیشگیری از شکل گیری مجدد آن نیز یاری می نماید.

-1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل را در دهان قرار دهید.

-به مدت 10 الی 15 دقیقه آن را در اطراف دندان ها و زبان بچرخانید.

-سپس روغن نارگیل را از دهان بیرون بریزید.

-با آب تصفیه شده غرغره کنید.

جویدن سیر خام

سیر خام یک آنتی بیوتیک طبیعی بسیار قوی می باشد و به زدودن باکتری ها از دهان و گلو، به منظور کاهش سنگ های لوزه یاری می نماید. بعلاوه برای برطرف تنگی نفس نیز بسیار موثر است. ماده ضد باکتری موجود در سیر،آلیسیننام دارد و در صورتی که سیر را له کنید و اجازه دهید 10 دقیقه در همان حالت بماند می تواند بسیار تاثیرگزار باشد.

-یک حبه سیر را با سیر له کن یا چنگال له کنید.

-اجازه دهید سیر له شده به مدت 10 دقیقه در همان حالت بماند.

-سیر را در دهان قرار داده و تا جایی که می توانید تحمل کنید(بیش از 30 دقیقه) بگذارید در دهان بماند.

-آب سیر را گرفته و در صورتی که می توانید بوی سیر را تحمل کنید با آن غرغره کنید.

-دهان را با آب شسته و در صورت لزوم مسواک بزنید.

-این کار را هر روز انجام دهید.

درمان ورم لوزه در طب سنتی با گیاهان دارویی:

* جهت درمان ورم لوزه شصت گرم پونه ى کوهى را در یک لیتر آب جوش به مدت 15 دقیقه دم کنید و آب آن را روزى چند بار در گلو غرغره کنید و روزی 3 بار دم نموده پونه کوهی را با عسل شیرین نموده و میل کنیدبرای درمان ورم لوزه روزی 2 بار سر انگشت را به صبر زرد باقتصادید و روی لوزه ها یه ته زبان باقتصادید.

* پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب 5 دقیقه بجوشانید و 10 دقیقه آن را دم کنید، سپس آب آن را صاف و هر صبح، ظهر و شب در گلو جهت درمان ورم لوزه غرغره کنید.

* جهت درمان ورم لوزه تره فرنگى را بجوشانید و دهان را روى بخار آن نگهدارید و بخار آن را خوب به لوزه برسانید تا بهبود بخشد.

* برای درمان ورم لوزه پولک هاى مغز فلوس را با ترنجبین بسایید و با آب کاسنى یا آب تاج ریزى مخلوط و میل فرمایید.

* جهت درمان ورم لوزه رب توت سیاه و گلاب و سرکه را مخلوط کنید و باقتصادید، یا با آن غرغره کنید.

* برای درمان ورم لوزه آمله مغشر را نرم بسایید و با دوغى که از ماست گاو تهیه شده است مخلوط کنید و در گلو غرغره کنید.

* براى برطرف ورم لوزه دم نموده گل انار را غرغره مى نمایند.

در ضمن اگر درد و سوزش حلق و لوزه ها با غرغره داروهاى فوق از بین نرفت پوست انار، عدس، مورد و سماق را مساوى نرم بکوبید و در گلاب بریزید و روزى چند بار غرغره کنید. اگر مبتلا به یبوست هستید باید آن را برطرف سازید. براى برطرف یبوست از ماءالشعیر، روغن بادام و داروهاى ضد یبوست بهره ببرید.

منبع:

سایت دکتر سلام

سایت سیمای سلامت

سایت بوعلی باب سلامتی

منبع: راسخون

به "علائم و درمان بیماری های لوزه در طب سنتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم و درمان بیماری های لوزه در طب سنتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید