خبرنگاران گناوه - میشان، جاده ای 100 ساله اما شوسه

به گزارش ساعت اینترنت، گناوه- خبرنگاران- جاده گناوه - میشان یکی از راه های ارتباطی در جنوب غرب کشور و قدیمی ترین راه شوسه ای است که از میان تپه های دامنه جنوبی رشته کوه زاگرس، شهرستان گناوه در شمال استان بوشهر را به نورآباد در جنوب استان فارس متصل می نماید.

خبرنگاران گناوه - میشان، جاده ای 100 ساله اما شوسه

به گزارش ساعت اینترنت، این جاده شوسه ای که از نزدیکی روستای تاج ملکی گناوه به سوی کوهپایه های زاگرس کشیده شده است بیش از 100سال عمر دارد و روزگاری مسافران زیادی از این محور تردد می کردند که با احداث جاده های جدید این راستا رونق خود را از دست داد و به فراموشی سپرده شد اما با توجه به اهمیت اقتصادی آن بار دیگر در دهه گذشته مورد توجه مسئولان نهاده شد و پروژه ای جدید در مجاور این جاده قدیمی به تصویب رسید.

عملیات اجرایی پروژه مشترک جاده گناوه به میشان بین استان های بوشهر و فارس در سال 1387 با حضور مسئولان وقت استانی و شهرستانی آغاز شد اما پس از گذشت نزدیک به 12 سال به علت مسائل اقتصادی و بعضی اختلاف نظرهای فنی نا تمام رهاشده است.

اتمام این پروژه برای اهالی شاقتصادی استان بوشهر نوید بخش است زیرا فواید بسیاری از جمله توسعه جهانگردی و جذب جهانگرد، رونق اقتصادی، تسهیل صادرات و واردات، کاهش فاصله مسافت بین بنادر شاقتصادی استان بوشهر به استان فارس و سایر نقاط کشور و صرفه جویی در مصرف سوخت به همراه دارد.

جاده گناوه - میشان در روتق اقتصادی سه استان موثر است

به منظور آنالیز فرایند شرایط کنونی این پروژه، نماینده حوزه انتخابیه در مجلس شورای اسلامی، مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر و فرماندار گناوه بتازگی در محل کارگاه شرکت پیمانکار آن نشستی برگزار کردند.

نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی در این نشست گفت: تکمیل جاده گناوه به میشان در رونق اقتصادی استان های بوشهر، فارس و کهگیلویه و بویراحمد نقش بسزایی دارد.

عبدالکریم جمیری اضافه نمود: کاهش آلودگی زیست محیطی در راستاهای پرترافیک استان، بار ترافیکی راه های جنوب کشور، کوتاه شدن راستا بندر گناوه و دیلم به استان فارس و توسعه و پیشرفت مناطق شاقتصادی استان بوشهر از مزیت های احداث این جاده است.

وی اظهارکرد: دولت باید اعتبار لازم برای تکمیل این پروژه در لایحه بودجه 1400 پیش بینی کند.

وی با اشاره به گلایه های مردم از تعطیلی این پروژه گفت: توقف اجرای این پروژه در سه سال اخیر، مسائل فراوانی برای مردم به وجود آورده است.

نماینده مردم بوشهر گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی بیان نمود: برای رفع شدن مسائل دسترسی به بعضی از روستاها بویژه تاجملکی، پنج کیلومتر ابتدایی این جاده در حوزه بندرگناوه باید به سرعت زیرسازی و آسفالت گردد.

تامین اعتبار احتیاج اصلی پروژه گناوه - میشان

مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر گفت: طول این پروژه 153 کیلومتر حدفاصل جاده گوره گناوه تا خومه زار شهرستان نورآباد استان فارس و کارفرمای آن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است.

وی گفت: در سنوات قبل 16 کیلومتر این پروژه توسط اداره کل راه و شهرسازی استان بوشهر احداث بهره برداری شد و خاکبرداری و قسمتی از ابنیه سازی انجام گرفت.

رستمی ادامه داد: در اجرای این پروژه همزمان با قراردادی که با شرکت جهش راه در مرحله اول به میزان 35 کیلومتر و با اعتبار 40 میلیارد تومان منعقد شده بود، از سمت استان فارس در محدوده خومه زار به میشان در قالب تبدیل راه فرعی به اصلی در برنامه عملیات اجرایی نهاده شد.

وی بیان نمود: هشت کیلومتر راه اصلی این پروژه در استان فارس حدفاصل سه راهی باباکلان تا میشان اجرایی و مطالعه 12 کیلومتر آن صورت گرفته است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر با بیان اینکه موضوع اصلی بحث اقتصادی باعث عقب ماندن پروژه شده است، گفت: اهمیت این پروژه برای شمال استان بوشهر حیاتی است زیرا به کاهش بار ترافیکی در راستاهای جنوب استان و توسعه روز افزون این مناطق یاری شایانی خواهد نمود.

وی یادآورشد: در ردیف بودجه ای پروژه گناوه - میشان - نورآباد، طرح تونل محرم کازرون هم اضافه شده است که امیدواریم اعتبار لازم به این پروژه اختصاص یابد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر گفت: منفعت و مزایای این پروژه برای استان بوشهر حتی بیشتر از استان فارس واجب تر است و باید همت کنیم هر چه زودتر تکمیل و بهره برداری گردد.

کوتاه تر شدن راستا گناوه به مرکز کشور

فرماندار گناوه با اشاره به اهمیت نقش راه های ارتباطی در توسعه این شهرستان گفت: با توجه به اهمیت و موقعیت بنادر گناوه و ریگ در کشور، توسعه راه های ارتباطی این شهرستان نقش چشمگیری در رونق و توسعه و تسهیل در امر صادرات کشور ایفا خواهد نمود.

غلامرضا مهرجو اضافه نمود: از جمله راه های ارتباطی در این زمینه جاده گناوه - میشان است که با تکمیل آن، دسترسی این شهرستان به مرکز و استان های دیگر کوتاه تر می گردد.

وی اظهار کرد: کاهش آلودگی زیست محیطی، کاهش بار ترافیکی در جاده های اصلی، جلوگیری از تخریب زیرساخت ها و کاهش مصرف سوخت از عمده فواید این محور است

فرماندار گناوه گفت: در اسرع وقت نسبت به تکمیل جاده دسترسی به روستای تاجملکی بخش مرکزی این شهرستان اقدام گردد.

پیشرفت 20 درصدی جاده گناوه - میشان

پیمانکار این پروژه گفت: از ابتدای آغاز فعالیت این شرکت در پروژه جاده گناوه - میشان 12 میلیارد تومان اختصاص یافت که از این مجموع پنج میلیارد تومان از محل یاری وزارت نفت تامین و پرداخت شد و هفت میلیاردتومان مابقی توسط وزارت راه و شهرسازی تنها بصورت اسناد خزانه تامین شده است.

آریا موسی پور اظهارکرد: 36 کیلومتر از پروژه جاده گناوه به میشان با انعقاد قراردادی به این شرکت واگذار شده است که 12 کیلومتر آن در استان بوشهر در حوزه شهرستان گناوه قرار گرفته است و مابقی در حوزه استان فارس است.

پیمانکار پروژه گفت: باتوجه به پیش بینی میزان خاکبرداری توسط مشاوران، کارفرما میزان 6 میلیون مترمکعب را مورد تائید قرار داده است.

وی ادامه داد: قرارداد این پروژه با این شرکت از سال 1391 منعقد شد و فرایند کاری 20 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

موسی پور یادآورشد: این پروژه به علت یکسری مسائل و اختلاف بین مشاور و کارفرما متوقف ماند که با پیگیری های بعمل آمده رفع شده است و این شرکت آمادگی و قابلیت بالا برای آغاز مجدد این پروژه را دارد.

وی با بیان اینکه مقرر شده در امسال 6 میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص یابد، اداکه داد: این میزان اعتبار درنظرگرفته شده برای تکمیل این پروژه در شرایط کنونی کافی نیست.

موسی پور اضافه نمود: باتوجه به اینکه مطالبه این شرکت رقم قابل توجهی است، در این برهه اجرای طرح های با هزینه بالا بدون نقدینگی سخت است که امیدواریم متولیان امر به این موضوع اهتمام جدی ورزند.

شهرستان گناوه از نقاط جهانگردپذیر و تجاری استان بوشهر و در راستا محورهای مهم مواصلاتی کشور قرار گرفته است.

منبع: ایرنا

به "خبرنگاران گناوه - میشان، جاده ای 100 ساله اما شوسه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران گناوه - میشان، جاده ای 100 ساله اما شوسه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید