شروط ضمن عقد ازدواج
به گزارش ساعت اینترنت، بر اساس قانون مدنی، زن و مرد می توانند هر شرطی که مخالف مقتضا عقد نباشد را ضمن عقد ازدواج در سند درج نمایند که طرف مقابل، در صورت قبول و امضا آن شرط، متعهد به آن می گردد.

شاید تا به حال شنیده باشید که خانمی می خواهد حق طلاق خود را با همسر آینده اش شرط نموده و یا حق تحصیل، یا حق خروج از کشور را به موجب عقد ازدواج بدست آورد. این شروط در اصطلاح حقوقی شروط ضمن عقد نام دارند. درج صحیح این شروط سبب می گردد تا بسیاری از خلاءهای حقوقی که متاسفانه در مورد حقوق زنان بعد از عقد ازدواج وجود دارد جبران شده و از بسیاری از اختلافات پس از ازدواج کاسته گردد. در این نوشتار از ساعت اینترنت به آنالیز شروط ضمن عقد و انواع آن می پردازیم.
مفهوم شرط ضمن عقد
به محض اینکه عقد ازدواج میان زن و مردی خوانده شد، آن دو با یکدیگر رابطه زوجیت پیدا می نمایند. این رابطه زوجیت سبب می گردد تا زن و مرد مکلف به انجام اموری در قبال همسر خود باشند. در حالت عادی، انجام این تکالیف دشواری خاصی ایجاد نمی نماید؛ مگر در صورتی که زن و شوهر با یکدیگر به اختلاف بخورند و یک یا هر دوی زوجین بخواهند با استفاده از حقوقی که به موجب قانون دارند، دیگری را در مضیقه قرار بدهند. بر اساس قانون مدنی، عمده اختیاراتی که به موجب عقد ازدواج شکل می گیرد، اختیاراتی است که به مرد و البته در راستای حفظ کیان خانواده داده می گردد. در مقابل، زن از بعضی از حقوق خود مانند مسافرت و خروج از کشور، ادامه تحصیل یا اشتغال به کار محروم می گردد؛ مگر اینکه همسرش با آن پیروز باشد. به همین علت، قانونگذار این امکان را پیش بینی نموده است که زن و مرد در حین وقوع عقد نکاحبتوانند شرط و شروطی که می خواهند را به عقد نامه اضافه نمایند. در این حالت، طرفی که عقد را امضا می نماید، موظف است که به آن شروط عمل کند.
انواع شروط ضمن عقد نکاح
هر یک از طرفین می توانند هر کدام از این شروط را که موافق با آن باشند امضا نمایند و هر کدام را که نخواهند امضا ننمایند. مانند شرط تنصیف اموال و دارایی مرد و وکالت به زن برای طلاق. علاوه بر شروطی که به صورت نمونه در قباله های ازدواج وجود دارد و زن و مرد می توانند آن شروط را مدنظر قرار دهند، بر اساس ماده 1119 قانون مدنی، طرفین عقد می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضا عقد مزبور نباشد ضمناً عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر نمایند، مثل اینکه شرط گردد هرگاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب گردد، یا ترک انفاق کند یا بر علیه حیات زن سوءقصد کند یا سوءرفتاری کند که زندگی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل گردد، زن وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شر در محکمه نهایی خود را مطلقه سازد. هرگونه شرطی که مخالف ذات عقد نباشد را می توان به اسم شرط ضمن عقد و با توافق یکدیگر در عقد گنجانید. مثلا حق تحصیل زن، حق اشتغال زن، حق خروج از کشور برای زن و …
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر در چه صورت مهریه نصف می گردد؟ را مطالعه کنید.
منبع: پیام دلتا