توتک، سوغات ناشناخته البرز، راستا تلخ ثبت ملی سوغات شیرین

به گزارش ساعت اینترنت، نان شیرینی توتک به عنوان نان شیرینی البرز به ثبت آثار ناملموس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسیده است.

توتک، سوغات ناشناخته البرز، راستا تلخ ثبت ملی سوغات شیرین

به گزارش خبرنگار از ، هرگوشه ایران پهناور دارای آب و هوا، فرهنگ، رسوم، زبان یا گویش متفاوت با نقطه دیگر و در عین حال متعارف است.عواملی مانند آب و هوا و فرهنگ یک منطقه به طبع در نوع پوشش، اغذیه و حتی تنقلات آن تأثیر مستقیم دارد.

از این رو هر استان کشور ما دارای سوغات خاص خود است که به محض سفر به آن استان در اولین بازار ها سراغ این سوغات را می گیریم، زیرا می دانیم که مشابه آن را نه تنها در هیچ کجای ایران بلکه هیچ کجای کره خاکی نمی توان یافت.

در بین استان های کشور که جمعیت غالب آنها را افراد بومی تشکیل می دهند، شاید کمتر کسی متوجه سوغات و میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز شده باشد، یعنی بسیار کم هستند افرادی که پس از به استان البرز می دانند باید چه سوغاتی را از این خطه خریداری نموده و برای دوستان و اقوام خود ببرند.

به خیابان رفتیم و از یک شهروندان غیر بومی سوغات استان البرز را جویا شدیم؛ او گفت: من فقط شنیدم اینجا قبلا میوه های خوبی داشته است؛ مگر کرج هم سوغاتی دارد؟

گذشته از سیب و گلابی، دو میوه ناب البرز یا کرج قدیم که در سایه بی مهری ها به طبیعت، درخت آن کمتر بر خاک استان دیده می گردد؛ توتک، نان شیرینی البرزی ها به عنوان سوغاتی شیرین، سالم و لذیذ از گذشته تا امروز بر سر سفره اعیاد و مجالس قرار گرفته است.

برای آشنایی بیشتر با این نان شیرینی با مهراب رجبی، رئیس بنیاد البرزشناسی به گفت و گو نشستیم.

رجبی رئیس بنیاد البرزشناسی گفت: به کار بردن توت خشک آرد شده و یا شیره توت به جای شکر در خمیر توتک می تواند یکی از وجوه تسمیه این نان شیرینی لذیذ باشد.

او اضافه کرد: برای نان ها نمی توان سرآغاز را معین کرد شاید بتوان گفت نان هایی مانند توتک از زمان کوچ آریایی ها به فلات ایران پخته می شده اند شاید هم قبل از آنان توسط بومی ها؛ کسی چه می داند!

رئیس بنیاد البرز شناسی گفت: نان شیرینی توتک در دیگر مناطق جغرافیایی البرز با نام فطیر نیز پخته می گردد، این نامگذاری ها مانند توتک، اگردک، کلوچه و فطیر با توجه به عناصری همچون؛ اندازه، نوع خمیر، میزان شیر و شکر و مغز گردو و گاه سبزیی های معطر به کار برده شده و حتی میزان و درجه حرارت، برگزیده و اطلاق شده است.

ضروری است بدانیم نان شیرینی توتک البرز به همت حسن شاهمحمدی البرزپژوه و مؤلف کتاب ثبت ملی توتک به ثبت ملی آثار ناملموس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسیده است.

به همین منظور به ملاقات حسن شاهمحمدی رفته و با او گفت و گو کردیم.

شاهمحمدی گفت: راستا ثبت ملی نان شیرینی توتک چهارسال به طول انجامید.

او اضافه کرد: برای ثبت این اثر باید ادله لازم ارائه داده می شد، اما هربار در نشست مربوطه در تهران ثبت این اثر با مشکل روبرو می شد.

شاهمحمدی با بیان این که در این راستا یاری های معصومه تقی خانی، مؤلف کتاب کلاک نیز کارساز بود، گفت: بالاخره دوستان را مجاب کردیم تا خودم برای دفاع از این اثر در جلسه حضور پیدا کنم تا این که در نهایت در تاریخ 97/4/23 با شماره 1577 به ثبت آثار ملی رسید.

توجه به ظرفیت گردشگری و سیاحتی البرز علاوه بر سرازیر کردن ثروت به این استان المان ها، فرهنگ و رسوم آن را ترویج و تثبیت می نماید در غیر این صورت فرهنگ و رسوم البرز رفته رفته از خاطر ها پاک شده و به تاریخ می پیوندد.

د. خ

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "توتک، سوغات ناشناخته البرز، راستا تلخ ثبت ملی سوغات شیرین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توتک، سوغات ناشناخته البرز، راستا تلخ ثبت ملی سوغات شیرین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید